Resepi asalnya mmg sudah tersohor di alam maya, resepi from ZAIMA. Tak terkira besar nya pahala beliau atas sebaran meluas resepi dia ni. Budi baik beliau kongsi resepi dan paling best kek ni even 1st time buat pon, InsyaAllah jadi punya.
Kek Coklat Kukus Zaima
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur
Cara : Campur serbuk koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan agak sejuk.
Sementara tu, sediakan periuk kukusan. Didihkan air.
Tepung, soda bikarbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung.
Acuan tu kena lenser kan dgn minyak/butter supaya kek nanti tak melekat.
Tuang adunan dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 or 3/4 acuan je). Letak dlm periuk kukusan dan Kukus selama 1 jam baru angkat dan sejuk kan. Utk elakkan air kukusan menitik atas kek, boleh balut tudung periuk kukusan dgn kain bersih, salu org guna kain lampin bersih je pastu ikat bunjutkan tudung tu.
-----------------------------------------------------------
Utk topping nya pulak, boleh guna resepi ni...
TOPPING COKLAT
Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
50 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan.
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
50 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan.
Utk Hiasan nya lak sukati lah korang nk taruk apa. Salu aku guna chocolate rice, badam flakes, takpon susun buah stoberi pon tempting gak.
Sama je kan rupa hiasan kek2 yg aku buat tu? haha...hat taruk stoberi tadak la pulok lam simpanan gambo.
OK. Sekian kisah kek coklat.
No comments:
Post a Comment