Sunday 11 December 2011

Resipi Bubur Lambuk Besut

Bubur Lambuk

Bahan2  (Utk 5-8 org mkn)
1. Beras biasa - 2 pot
2. Santan pekat dr sebiji kelapa (atau 2 kotak 200ml santan segera)
3. Pucuk midin (pucuk paku merah) - petik ambil daun yg lembut saja.


4. Daun kesum, daun kaduk - optional jika ada
5. 10 ekor ikan selayang size biasa - di rebus dan di ambil isinya di tumbuk
6. lada hitam - 3 sudu besar ditumbuk kasar bersama HALIA tua anggaran sebesar ibu jari
7. Bawang merah 10 biji di blender halus
8. Ubi keledek (optional)
9. Kerisik 3 sudu besar
10. Kiub pati ikan bilis

Cara Buat
1. Basuh beras dan taruk air anggaran 10 cawan utk masak menjadi bubur.
2. Bila beras sudah kembang, tambah air dlm 2-3 cawan air panas didih. Masukkan keledek.
3. Bila keledek dan agak masak, masukkan bawang merah blender, isi ikan, lada hitam ditumbuk bersama halia. Kacau sebati dan masak lg anggaran 5-10 minit. Perasakan dgn garam dan sedikit gula, dan kiub pati bilis jika suka. Seimbangkan rasanya.

4. Masukkan sayur midin, kerisik dan santan pekat. Kalau nampak agak pekat, tambah air panas didih sikit demi sikit supaya bubur nampak smooth tak berketul atau pon cair sgt. Masak dalam 10 minit, tutup api.

Bubur lambuk sebelum di tambah santan pekat

Nota : di makan bersama ikan bilis goreng, bawang goreng dan sambal cili (cili padi ditumbuk dgn garam). Ada yg suka tambah BUDU dalam bubur lambuk utk lebik kick. hehe.

1 comment: