Thursday 8 December 2011

Singgang Ikan Ayer

Resepi Singgang Ikan Ayer Ganun/Kelate Style

A. Bhn

1. Ikan ayer (tongkol) - 2 ekor (size sederhana anggaran 500gm) di potong 3-4 bhgn.
2. Lengkuas tua - hiris kasar2 dlm 10 hirisan
3. bawang putih - 6 ulas di ketuk kasar atau di hiris nipis
4. asam keping - 3 - 4 keping (ikut suka tahap masam masing2)
5. Cili padi - 4-5 bijik
6. Air - anggaran 1 liter.
7. garam, perasa

B. Cara2

1. Masukkan dalam 1 periuk, ikan yg telah di potong bersama dgn lengkuas, bwg putih, cili padi (taruk sebiji2 gitu), asam keping, garam dan perasa.
2. Panas kan periuk td TANPA AIR. Tutup periuk dan tunggu sampai air ikan agak kering mcm gambar ni. Teknik ni utk hilangkan hanyir ikan kata mak.

 
3. Bila air ikan dh agak kering, masukkan air utk kuahnya. Perasakan biar cukup masam, masin dan sedapnya. hehe.
4. Bila hidang, nak makan picit cili padi tu dlm kuah.

Nota : Ada yg suka bubuh GULA NIRA or gula nisey or gula melaka sikitttt dlm singgang ni. Sedak jugak. Dan boleh juga bubuh SAYUR mcm BENDI or terung. Pastikan masuk sayur pd step akhir skali supaya sayur tidak terlalu masak.

No comments:

Post a Comment