Friday, 10 February 2012

Durian Nutella dan Acar buah mabeles by Kanda Dinda

Penah cite psl ni dlm entry http://suterazen.blogspot.com/2011/12/at-little-pantry-for-big-dream.html
Ari tu tokey wat mai sample saja kasi pakat terai.
Kali ni tokey kata bulih order doh la. Sonot sungguh dengar terus order 3 botol, tokey buwi rego adik beradik katanya 3 botol RM20.


Masih tadok nama saintifik nya lagi. Tak kisah lah, asal brg molek soheh HALAL, wa balun jer.


Since bhn nya based on Durian Musang King + coklat premium quality, aku bg gelaran dia Durian Nutella pon nyakuk gak ler. Haha. Sedap di makan begitu saja utk menambah berat badan. Boleh gak buat 'bread spread', pon utk menambah berat badan jugak.

Pahtu tokey selit skali produk baru dia. Acar buah in Jar.


Boleh refer sini utk detail nya  - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3240888907734&set=at.1575667598242.2082885.1432141303.1465493474&type=1
(naperrrrrrrrr takleh buat shortform for link niiiiiiiii...adehhhh)


Being Kelantanese, I am not so familiar with this acar buah served during Kenduri Kahwin. At Kelantan, we got our own simple acar served that we called acar mentah or acar masak. Then migrate to Selangor only found this delicacy, not so fit my taste-buds. (dok speaking bajet org London baca blog aku ke haper ni...)

Kalau p kenduri kawen belah sini, mmg avoid amik acar buah taruk lam pinggan. Boleh potong stim bila ada rasa manis leting acar buah GU dgn lauk pauk lain.

Tapi hat kwn buat ni lain pulok, rupanya ada byk VERSI acar buah ni yer...menjakun.


Ni versi masam2 manis sedang elok, sambal nya tak manis leting cam salu aku makan tu. Oh Sedap. Silap2 tak sempat mkn dgn nasik, aku ratah je abih 1 jar ni. hehe.

1 comment:

  1. Lihat pun sedap.. rasanya mesti lagi superb

    ReplyDelete