Thursday 1 March 2012

Resipi Pulut Semangat aka pulut Kuning

Resipi Pulut Semangat


Bahan2
1. 1kg beras pulut
2. 3 sudu makan serbuk kunyit halus
4. 3 keping asam keping
5. Santan pekat 3 cawan
6. Garam + gula
7. Daun pandan atau daun pisang atau kain net utk buat lapik periuk kukusan

Cara2 rendam pulut
1. Beras pulut di basuh, kemudian di rendam dgn serbuk kunyit + asam keping. Pastikan air menenggelami beras pulut. Kacau air supaya serbuk kunyit sebati dgn air + beras pulut.
2. Rendam beras pulut sekurang2nya 4-5 jam. Dalam masa tersebut, sesekali kacau beras supaya kaler kunyit sekata. Paling elok rendam semalaman.
3. Kemudian tos kan beras pulut, buang asam keping.

(Nota : Asam keping di guna kan supaya warna kunyit boleh sebati dgn beras pulut menjadi warna kuning nya serlah tanpa ada bau kunyit)

Cara masak pulut
1. Sediakan periuk kukusan. Cth periuk kukusan yg di guna kan.



2. Mula2 panaskan air kukusan (3/4 penuh periuk) sampai mendidih.
3. susun daun pandan/daun pisang yg di carik2 di bhgn bwh periuk sebelum di taruk beras pulut. Periuk kukusan ni kan ada lubang2 wap tu, so kena kasi tutup sikit2/jarang2. Tapi jgn pulak tutup lubang tu at all, karang wap air tak naik atas, beras tak masak elok. Boleh juga guna kain NET utk buat lapik bwh tu supaya beras pulut tak jerlus jatuh ke bawah. Guna daun pandan/daun pisang boleh menambah keharuman pulut.
4. Ratakan beras pulut dalam periuk secara sekata supaya masaknya pon sekata
5.Taruk periuk kukusan di atas periuk bwh yg berisi air kukusan tadi. Tutup tudung periuk rapat2
5. Bila dah naik wap, buka penutup dan karehkan pulut bagi sekata. Masak lagi 2-3 min.
6. Angkat beras pulut taruk dalam besen kecil or mangkuk besar utk proses adunan santan.
7. Santan pekat di campur dgn 2 sudu kecil garam + 1 sudu kecil gula. Kacau sebati.
8. Taruk santan ke dalam pulut tadi, gaul sebati.
9. Kukus pulut semula - taruk dlm periuk kukusan tadi dan masak lagi selama 20-25 minit. Jgn lupa lapik jugak bhgn bwh periuk dgn daun pandan/daun pisang/kain net supaya pulut tidak jatuh ke bawah.
10. Angkat pulut dan sejuk kan. Boleh letak dalam acuan sukati kita.
11. Boleh di hidang dgn lauk rendang, kuah gulai or sambal tumis ikut suka masing2.

Tips : Kalau masak beras pulut yang byk, masa taruk dalam periuk kukusan tu taruk skali sudu/garfu  tetengah supaya ada rongga udara, akan masak sekata beras pulut tu nanti. Dan pastikan  'kareh' beras pulut selalu dan waktu memasak di lanjutkan sampai beras pulutnya masak sekata.

1 comment:

  1. Tq..tq kaksu kasi resepi. Nanti bila2 kalo free boleh le masak pulut kuning ni. Tak de le asyik masak bende yang sama jek. :)

    ReplyDelete