Thursday 25 October 2012

Resepi Singgang Daging


Assalamualaikum,

Separuh jiwa sudah berada di kampung. Orang dah berjujuk2 kelik kampung, kawe masih rajin membanting tulang di opis. Membanting la sangat. Hehe. Pepagi tadi bos apek masuk2 je terus halau kawe balik!!!...balik lah katanya, so sad katanya bila the road almost clear today since most people already towards their kampung while he still having me at office. Haha.

Now tengah setel mana patut. Memang plan nak amik hapday pon hari ni. Dah setel kijonya, boleh la balik yer bos. Karang kijo x setel ko gak yang bising.

Raya Haji kalau belah kampung kawe memang di sambut meriah. Cuma keterujaan nak balik kampung awal tu tak mencanak sangat seperti masa Raya Puasa. Maybe persiapan raya haji cuma akan bermula sejurus ibadah korban.  Juadah raya tak penting sgt. Ada ketupat palas saja pon dah cukup baik. Oh ya hari ni lah hari buat ketupat kan? terlepas la peluang nak menghidu wangi aroma pulut 'arong' Mek.

Esok sure dapat banyak daging korban. Mabuk daging la kejap. Dan singgang daging ialah antara resepi yang tak cemuh di makan.


Bahan2
1. Daging anggaran 300gm dihiris nipis atau tebal ikut suka asal boleh empuk dagingnya
2. Asam keping 4,5 keping
3. Biji ketumbar 1 sudu makan penuh - ditumbuk kasar
4. Garam, serbuk perisa

Bhn2 di hiris nipis
1. Bawah putih 1 labu
2. Bawang merah kecil 4 ulas
3. Halia anggaran 3 inci
4. Lengkuas anggaran 2 inci
5. Cili kering 5,6 tangkai di basuh, direndam dgn air panas kejap dan tos kan.
6. Kunyit hidup anggaran 1 inci

Cara membuatnya
1. Satukan SEMUA bahan dalam periuk dan bubuh air utk kuahnya, jgn byk sgt airnya. Agak2 tengelam semua bahan dan lebih kan sikittt dah cukup elok.
2. Didihkan kuah then perasakan dgn garam dan serbuk perisa.
3. Renehkan kuah sehingga daging betul2 empuk. Siapppppp


Hirup kuah nya panas2. Sedap. Kalau kawe, dengan 'bahan2 hiris' tu skali kawe ngap makan. hehe.

1 comment:

  1. buh budu sikit dalam mangkuk masa nak makan..perghhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete