Tuesday, 18 October 2011

Gulai

Di kelantan tanah kelahiran tercinta, setahu kawe segala menu yg menggunakan sebarang rempah selalunya di panggil GULAI. Kalau guna rempah kari jadi lah GULAI KARI. Kalau guna rempah kerutup jadilah GULAI KERUTUB. Kalau guna rempah kuzi jadilah GULAI KUZI. Kalau guna rempah kurma jadilah GULAI KURMA. Ada juga masakan yg di panggil GULAI DARAT. Gulai darat ni cara masakan nya ialah tanpa teknik menumis, main lebur saja semua bahan sekali arung then renehkan smpai naik minyak.

Biasanya di Kelantan, kami guna rempah tempatan yg siap di peket atau pon jenis timbang yg boleh dibeli juga secara runcit di merata kedai. Antara rempah yg selalunya menjadi pilihan ialah cap ORANG TERBANG, BUNGA ROSE, LANGGAR KB.


Dan biasanya tiap kali trip balik kampung, kawe akan borong segala rempah utk kegunaan memasak. Termasuk lah rempah sate & rempah BBQ utk perapan yg di adun khas ikut selera org Kelantan katanya. Untuk rempah sup bunjut pulak selalunya kawe beli cap INDAH RASA, sgt popular di area sempadan Kelantan-Trengganu.

Di kawasan perumahan kawe - Bandar Saujana Putra, byk sungguh gerai2 makan yg menjual menu NASI KUKUS AYAM BEREMPAH dgn kuah gulai ayam/daging. Nasi di kukus panas2 dan pilihan lauk cuma ayam goreng berempah, kuah gulai ayam/daging, ulam timun + sambal belacan. Ada jugak kawe tengok pilihan lauk KELI BEREMPAH, mungkin utk pikat selera org luar. Walaupun lauknya simple saja, tp memang sedap dan tak cemuh makan org kata.

Sesekali menu gulai kari ayam menjadi hidangan kat rumah, antara menu paling mudah di sediakan dan selalunya hanya di GU kan dgn ulam, BUDU & sambal lado versi kelate.




No comments:

Post a Comment