Antara ubi2 ni, yang paling glemer ubi keling lah kot. Kalau musim2 lain (mcm la BYK musim je kat Malaysia ni..) mandang pon tak hingin kat ubi ni. Tp kalau musim hujan, kalau dpt ubi keling ni mkn sekali takleh nk stop mudah2, sedar2 abih se'jeluk'. Rasanya tawar lemak masin dgn lapisan licin lepas dikupas kulitnya yg hitam bak nama panggilannya tu. Ubi nya kecik2 besar ibu jari, kalau besar pon takat besar ibu KAKI jer lah pon. Tu yg menambah ralit kita makan kot. Hehe.
Ubi Kemili. Gambar Sumber sini |
Tepung boko my versi. Lagi sememeh topping atas tu lagi sedapppp. |
<><> >> |
Ubi Badak. Gambar Ehsan sini |
Ubi badak kaler pepel |
Ubi Itik. Gambar ehsan sini |
Resipi Tepung Boko (talam ubi kayu) My versi
Bhn2
500 gm ubi kayu - di kupas kulitnya dan di parut halus (boleh dpt dlm 3 cawan ubi kayu parut)
Santan pekat 2 cawan (kalau guna santan kotak, guna hat size 200ml 1.5 kotak - 1 kotak utk campur dgn ubi kayu dan 0.5 kotak utk buat topping)
Gula Melaka or Gula Nisey Kelate - 3 kerek
Daun pandan
Garam
cara2 Buat
1. Ubi kayu parut di tos kan air nya - Nak senang, guna kain napkin/lampin bersih dan perah keluar air nya
2. Panaskan santan pekat + air 1/2 cawan + gula melaka + daun pandan - didihkan sampai gula hancur
3. Tapis kan air manisan ke dalam ubi kayu parut - gaul sebati
4. Taruk adunan ubi kayu ke dalam loyang yg sesuai
5. Kemudian KUKUS sampai masak - selalunya dlm 15 minit dh masak elok.
Utk TOPPING atas
1. Campur kan santan pekat + 1/2 cawan air + TEPUNG GANDUM 3 sudu makan + garam secubit + daun pandan - gaul sebati sampai tepung tak berketul
2. panaskan atas api perlahan, kacau sampai kuah santan ni agak melekit
3. Tuang kuah santan sama rata ke dalam loyang ubi kayu yg tgh di kukus td.
4. Kukus selama 10 minit. (Nota : kalau nak tambah harum, lepas kukus 5 minit, taruk hirisan daun pandan atas topping ni dan sambung kukus sampai masak. Dan buang daun pandan ni bila nk mkn nanti)
5. Sejuk kan.
Tepung boko ni cara nak makan nya, kena kaup dgn sudu. Takleh potong sbb tektur nya lembut. Kalau keras tu namanya kuih talam versi peniaga pasar malam nak untung lebih taruk tepung byk2. Haha.
Tepung boko ni BYK versi nk buatnya ikutkan. Yang paling tradisional ialah adunan ubi kayu tu di taruk dan di kukus dlm lipatan daun pisang. Lagi sedap semestinya.
No comments:
Post a Comment