Wednesday 30 November 2011

Stimboating at Own House

Stimboating?...


Menu sesekali bila cemuh gomo nasik sokmo org kato. Jum ber'steambot pulak, bodo2. hehe.

Tekak melayu aku lebih prefer tomyam for sup stimboat. Kuah tomyam tu buat mcm biasa. Salu aku main lebur suma dulu dlm periuk biasa kemudian baru PINDAH kuahnya tanpa 'sampah sarap' lain (clear soup) ke dalam periuk steambot. Tadak periuk ni boleh aje tukar guna periuk nasi karan tuh, "kita buat dia.." pinjam tagline Kak Jee jap.

Utk bahan2 sampingan utk main masak2 celup2 tu boleh la pilih sukahati selera nak gapo. Salunya mesti ada segala makneka balls (fish/crab/meat, etc), daging ayam, pilihan seafood (udang/sotong/lala/etc), sayur mayur yg rasa sedap ikut selera masing2 jugak.

Utk sos pencicah tu, aku ni malas byk so guna hat siap dlm botol saja lah. Asal kena tekak. Salu aku beli hat sos yg dh biasa aku guna since kat kg which is made in Thailand ni, ada certification HALAL. InsyaAllah.


Dan sos sampingan aku - kicap pedas yg salu org Johor suka cicah dgn goreng2 tuuuuuuuuu...

Kadang kalau rajin aku pernah gak buat sos pencicah ala2 Johny's Steambot katanya, tp dh tadak dlm simpanan aku resepinya nk kasi tepek share sini.

Jap tepek resipi naaa...lupa dh sumber resepi ni dr mana, berkurun dh aku simpan..huhu..

 

Steamboat Kuah Tomyam


iii] rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air bersama dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan tomyam paste. Renih biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..


penyediaan bahan mentah nak buat celup2:

any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal. 

bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam fillet  - hiris isinya nipis2 n panjng
aneka Tauhu
Cendawan – cendawan tiram, golden mushroom
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan
aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoy or baby kailan , putik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini, kobis cina
telur

Memasak Stimbot

tapis semua ‘sampah’ (serai, lengkuas, daun limau purut…)..tinggal kuah saja then alihkan ke periuk steamboat.

panaskan air rebusan ni dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..
bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap.
Sayur2 tu stakat celup2 layu gitu je dh boleh teros mkn…
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai 

Boleh juga amik mkn sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour!


 

No comments:

Post a Comment