Hari ni, menu breakfast yg sempat di fikir dan di masak, adalah LEMPENG. Aku pon tak tau mana mai istilah lempeng pekak ni, rasanya belah utara kot, ke belah selatan. Yang pasti bukan belah kampung aku ler. Hehe. Naper di panggil lempeng pekak tak tau lah pulak kawe. Maybe disebabkan persediaan nya yg sgt2 ringkas dan mudah maka di panggil gitu kot.
Kebetulan ada lebihan gulai daging dinner malam td, terus la mai idea nak buat apa for bekpes pagi ni.
Lempeng ni byk versi kita boleh buat dia. Ikut selera masing2. Zaman kekecik dulu, lempeng adalah antara bekpes RUJI kami. Lempeng lemak manis paling peberet. Taruk isi kelapa muda sket. Takpon lempeng kosong tawar hebeh cicah gula. Kalau dulu jarang la ada apa2 lauk yg best mcm kuah gulai or sambal tumis ikan bilis or susu pekat ka, nk buat cicah lempeng tu, kalau ada pon cicah gula tu saja lah. Lauk zaman tu sgt2 berharga bagi kami, susu pekat pon jarang wujud kat dapur, takat nak buat makan camni, di panggil ngada2 namanya. Hehe. Kalau ada lebihan lauk pon, lagi sanggup mak simpan utk di makan dgn nasik bukan dgn KUIH gini.
As-salam...
ReplyDeletelempeng cicah gulai memang menyelerakan... terutama kalau dilawan dengan air kopi, mertua lalu pun tak sedar...:)
Salam dari ucualong.com :)
TQ much Nida for singgah sini..tamu jauh ni..
ReplyDelete