Versi perangat...hehe..masak minggu lepas lg, ada belen kasi frozen then recycle for dinner mlm td...jimat dan senang kijo tukang masak. Kuah je lah byk, isi nya ciput je tinggal. Gu dgn lauk telur dadar. Layannnn.
Resepi Asam Pedas Siakap My style
Bhn2
1. 1/2 ekor Ikan siakap (anggaran 3-4 potong ikan) - di siang dan direndam dgn air asam jawa dlm 1/2 jam (utk hilangkan bau kot ada), kemudian bilas dan tos ikan.
2. daun kesum - segengam
3. Bunga kantan - 2 pokok, di belah 2-4 sukati
4. Serai - 1 btg dititik
5. Air asam jawa - asam jawa 3/4 cawan + air 1 cawan, di ramas dan asingkan biji2 nya amik jus asam jawa saja.
6. Bendi or terung bulat jika suka
7. lada itam - 1 sudu teh (ditumbuk lumat)
Bhn Kisar halus
2. Cili kering segengam - di kerat dan direndam dlm air panas for 10 minit utk lembutkan, kemudian tos kan
3. Bawang merah besar 2 biji - di potong baji OR bwg merah kecil 8 ulas
4. Bawang putih 2 ulas
5. Halia - besar 1/2 ibu jari
6. Kunyit hidup - besar ibu jari
Cara2
1. Blender sampai halus - cili kering, bwg merah, bwg putih, kunyit dan halia bersama
2. Tumis minyak 1/4 cawan dlm periuk
3. masukkan serai, tumis sampai naik bau
4. masukkan bhn blender, tumis sampai cilinya msk
5. taruk garam, gula nisey 1/2 kerek, perasa sikit jika suka dan lada hitam
6. taruk jus asam jawa, kacau sebati sampai naik minyak
7. Taruk daun kesum, bunga kantan
8. taruk ikan dan suai kan kuah nya, kalau kuah sikit tambah air panas sikit2 sampai ikan agak tenggelam.
9. Reneh kan sampai ikannya masak. Last skali baru taruk sayur (bendi, terung) kemudian agak2 sayur dh layu terus tutup api.
Nota : Boleh jugak tambah BELACAN sikit semasa menumis bhn kisar
wahhh kasi perangat tambah pekat melekat gitu. tp tekak aku suka asam pedas cair .. belasah ajek la kan ,janji kene ngan tekak ekeke
ReplyDeletekekeke...asalnya tak lah pekat sgt...bila perangat saja bg lelama jd pekat sket, sbb aku nk gu dgn bubur lemak aku..depa je wat mkn nasik...ada belen sikit lg tu ingat ptg ni wat cekodok bodo sket kasi cicah sama kuahnya ni...perrrghhhh...mkn je tau aku ni...haha..
ReplyDelete