Thursday 16 February 2012

Ikan Masak 3 rasa, sotong masak rebus serai

Another menu bodo2 kepakaran ambo. hehe.


Ikan masak 3 rasa resepi mandai2 kekdahnya. Ntah betul ke tak namanya 3 rasa, hantam saja lah labu.

Bhn2
1. Ikan kembong 2-3 ekor
2. Bwg merah besar - 1/2 biji di potong dadu
3. Bwg putih 3 bijik - di cincang halus
4. Bwg kuning besar - 1/2 biji di potong tebal
4. Cili padi - 3-4 biji di potong serong
5. Cili kisar - 2 sudu
6. Sos cili - 2 sudu besar
7. Kicap Manis - 2 sudu besar
8. Buah nenas or timun btg - optional

Bhn di mayang halus
2.  Serai 2 btg
3.  Daun limau purut 8 helai

Cara buat

Ikan kembong di lumur dgn sikit garam + kunyit, kemudian goreng sampai garing. Tos kan letak dlm pinggan.

Utk kuahnya
1. panaskan 1/4 cawan minyak
2. Tumis serai dulu sampai wangi
3. Masukkan bwg merah+bwg putih+daun limau purut+cili padi, tumis sampai wangi dan kekuningan
4. taruk cili kisar, tumis sampai cili masak
5. Taruk sos cili, kacau sebati, taruk air sikit jika perlu
6. Perasa kan dgn garam 1 sudu kecil, gula 1 sudu besar dan perasa jika suka.
7. taruk air panas 3/4 cawan dan kicap manis, dan bawang kuning besar dan sedikit hirisan nenas or timun btg jika ada.
8. kacau kuah sampai agak pekat dan tuang atas ikan yg telah goreng td.

Hat ni lak lagi laa sempoi cara msk nya.


Bhn2
1. Sotong - anggaran 10 ekor
2. Serai - 4 btg dititik
3. Bawang putih 6 ulas - di mayang halus
4. Asam keping - 1 keping

Cara masak
1. Taruk air for kuah, agak2 dlm 3 cawan
2. Campak serai, bwg putih dan asam keping dlm kuah
3. Didihkan kuah, taruk garam secukup rasa dan perasa.
4. Masukkan sotong, didihkan lg sampai sotong msk.

Nota : Boleh gak bubuh cili padi sebiji2 dalam kuah, bila nk makan cili padi di picit2 utk lebih pedas.

1 comment: