Monday 13 February 2012

Sambal Ikan Bilis Dan Gulai Ayam

Masa kunjungan ke rumah teman ari ahad tu, kami di beri ole2 Ikan Bilis from hometown nya - Sabah. Oh teruja. Dah terbayang mau buat sambal ikan bilis baekkkkkk punya. Hehe.

So mlm td terus godek buat for dinner.


Buat sempoi2 saja utk di GU dgn gulai ayam.


Gulai ayam ni guna rempah Kari cap Baba's saja, dah kehabisan rempah made in Kelate.

Resepi Gulai Ayam rempah Baba's

Bhn2
1. 1/2 ekor ayam di potong 8
2. Bwg merah besar 2 biji - di mayang
3. 3 ulas bwg putih - di mayang
4. halia sebesar ibu jari - di mayang
5. Daun kari 2 tangkai
6. Rempah penumis
7. 4 sudu besar Serbuk rempah kari Daging/ayam Baba's - dibancuh dgn air panas menjadi pes
8. 2 sudu cili boh
9. Santan 3 - 4 cawan
10. Asam jawa Extra 1 sudu besar - di bancuh dgn air 1/2 cawan

Cara2 Buat
1. Panaskan 1/2 cawan minyak masak dalam periuk
2. Taruk rempah penumis + daun kari, tumis kejap JGN sampai hangit bhn2 ni
3. taruk bwg2 dan halia yg telah di mayang halus, tumis sampai sumanya kekuningan
4. taruk cili boh, tumis sampai cili nya masak
5. Taruk pes serbuk kari, tumis sampai naik minyak
6. Taruk air asam jawa, kacau sebati dan masukkan garam, gula nisey 1/4 kerek
7. Taruk ayam, tumis sampai ayam hampir msk or air ayam hampir kering
8. taruk santan, kalau suka boleh tambah cili padi 2-3 biji seketul2
9. kacau gulai jgn bg santan pecah (10 minit)
10. Renehkan gulai dgn api perlahan sampai gulai elok msk dan cantik santan nya. (dlm 15 minit)

No comments:

Post a Comment