Tuesday, 17 July 2012

Menghitung hari

Assalamualaikum Warahmatullah,

Haiyohhh...berkepam dah blog tak rajin ber'update sokmo.

Minggu last before menyambut Ramadhan. Puasa tahun ini adalah dikira tahun pertama bagi anak kedua - AINAA utk belajar berpuasa!!! Entah macam mana lah gaya mek sorang ni. Tak seperti kakak nya Aisyah yg mula minat belajar puasa seawal umur 4 tahun.

Tahun lepas Aisyah 'tuang' puasa 1 hari, tahun ni dia berazam nak puasa penuh katanya. InsyaAllah, mama sentiasa doa kan Aisyah berjaya puasa dan juga SOLAT penuh yer sayang. Dah pasti cabaran berpuasa tahun ini agak menduga Aisyah dgn persekolahannya pagi dan petang. Kalau dulu mula2 puasa, Aisyah cuma melihat PUASA itu adalah 'keseronokan' semata dgn menahan lapar dan dahaga,  sekurang2nya tahun ini  at age 7 tahun dia lebih faham makna PUASA. Alhamdulillah.

InsyaAllah puasa kali ini lebih meriah dan lebih bermakna dgn kehadiran Ainaa dalam korum ahli berpuasa dalam rumah. hehe. Tak sabar nak melihat dan melayan karenah dia nanti. Even sampai hari ni pon kalau ditanya psl berpuasa, dia jwb acuh tak acuh saja. Tak teruja pon, sabar saja lah. Itu yang menguatkan lagi azam kami utk mendidik dia berpuasa tahun ini.

Puasa ni tak tahu lah camno timing pepetang bila hari kerja tu. Kalau dulu, lepas balik kerja terus shoot balik rumah. Jam 5 ptg dah sampai rumah dah. Agak heaven lah timing nak main masak2 for buka puasa. Tapi kali ni kena shoot pergi sekolah dulu ambil Aisyah. Masa dah jadi agak terhad. Perihal menu buka puasa selalunya tidak menjadi hal sgt dalam keluarga kami. Apa yg ada, apa yg sempat di masak or dibeli, Alhamdulillah. Namun, seboleh mungkin akan usaha kan masak menu berbuka. Sebab kadang pergi Pasar Ramadhan pon blur tak tau nak beli apa. Bab terbeli yg tak sedap, tak elok tu mmg adat lah kan?

Oh ya...lately ntah naper suka msk macam2 jenis bubur. At least seminggu sekali buat, simpan dalam fridge, boleh tahan seminggu dok makan. Haha.

Bubur jagung ni INSPIRED by mak sedara CIKMA. Even hasilnya tak lah sesedap air tangan CIKMA.  Mana boleh celen CIKMA yang dah SKILLFUL menu ni. Bubur jagung adalah menu jualan CIKMA. Hari2 beliau masak seperiuk kenduri besorrrr tu dan di bungkus dalam plastik kecil2 utk diletak di warung jualan sekitar pekan BESUT. Tak sampai sejam katanya semua jualan dia habis!!! Murah rezeki nya, Alhamdulillah.


Bubur jagung versi CIKMA adalah lebih asli kot. Jagung fresh yang di sagat isinya dgn tgn, kelapa yg di mesin dan diperah sendiri santan nya. Sedangkan versi aku ni semuanya versi segera - jagung frozen + santan kotak!!! Daun pandan pon beli...haha...adeh laaaa...Pokok pandan dah hampir pupus kat TAMAN ASTAKONA ambo. Tak best sungguh la karang bulan puasa salunya nak guna daun pandan lebih dari biasa.




No comments:

Post a Comment